Într-o notă clasificată, din 15 ianuarie 2010, ambasada SUA vorbeşte despre numirea lui Teodor Baconschi în funcţia de ministru de Externe.
“Preşedintele Traian Băsescu însuşi l-a presat pe premierul Emil Boc să îl aleagă pe Baconschi pentru acest post în locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, care fusese nominalizat pentru funcţia de ministru de Externe în două formule guvernamentale anterioare care au fost respinse sau care nu au fost luate în calcul de Parlament înainte de alegerile prezidenţiale din decembrie”, se arată într-o notă publicată de Wikileaks. Nota diplomatică citată, semnată de ministrul consilier Jerri Guthrie Corn, face o trecere în revistă a carierei lui Baconschi, precizând că Andrei Pleşu este cunoscut ca “principalul său mentor”.
“Alegerea de către preşedintele Băsescu a unui diplomat de carieră în care are personal încredere este un indiciu puternic a determinării sale de a ţine politica externă în afara influenţei partidelor politice. Cu această alegere, preşedintele îşi reafirmă rolul de forţă călăuzitoare a politicii externe a României, după un an de interferenţă politică din partea fostului partener de coaliţie, în prezent în opoziţie, Cristian Diaconescu de la PSD”, notează documentul. Diplomaţii americani mai spun că, deşi în general este sensibil la problemele importante ale ambasadei, Teodor Baconschi s-a dovedit un foarte puternic susţinător al Bisericii Ortodoxe “şi este insensibil la plângerile minorităţilor religioase din ţară”.
Într-o notă clasificată, din 15 ianuarie 2010, ambasada SUA vorbeşte despre numirea lui Teodor Baconschi în funcţia de ministru de Externe.
“Preşedintele Traian Băsescu însuşi l-a presat pe premierul Emil Boc să îl aleagă pe Baconschi pentru acest post în locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, care fusese nominalizat pentru funcţia de ministru de Externe în d