În premieră, la Festivalul \"George Enescu\", toate cele 5 simfonii ale compozitorului se vor afla pe agendă evenimentului.
Festivalul Internațional ”George Enescu” a început aseară cu Simfonia nr.1 în Mi b Major, op.13 a lui Enescu și Simfonia nr. 10, op. 93 în mi minor a lui Șostakovici.
În cele 25 de zile de festival urmează zeci de concerte și spectacole în cadrul festivalului. Concertul a început aproape de ora 20.00 și a fost deschis de directorul festivalului, Ioan Holender, urmat pe scenă, în fața unei săli pline a Palatului, de Andrei Pleșu și ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
”Sunt bucuros că și în aceste timpuri de criză totuși spiritualitatea, arta si cultura sunt appreciate în continuare de aceia care au puterea să decidă asupra ținerii unui asemenea festival care aș dori să fie un semnal împotriva obișnuitului demers actual în care ceea ce pare este mai important față de ceea ce este”, a spus Ioan Holender în timpul conferinței de presă de ieri.
Festivalul se desfășoară simultan în mai multe orașe din țară
Tot el a deschis o problemă foarte mare a festivalului care a ajuns anul acesta la cea de-a XX-a ediție. Sala Palatului nu are acustica potrivită unui astfel de concert, iar singura sala de concert eligibilă din București, cea a Ateneului, este mult prea mică. Renovarea nu este o soluție, a mai precizat el. ”Sala Palatului nu are cum să aibă o acustică mai bună, are cum să nu mai aibă o acustică atât de rea”, a spus directorul artistic al festivalului.
Concertele și spectacolele se vor desfășura în Capitală în următoarea lună atât în Sala Palatului, cât și la Sala Radiodifuziunii, Sala Ateneului Român, Operă sau Piața George Enescu din București. În același timp, festivalul se desfășoară și la Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu și alte orașe din țară.
Artiști de talie inter