Evenimentele de la 11 septembrie 2001 au avut consecinţe grave pentru sănătate, scrie „The Lancet", care citează cazuri de cancer la pompieri, probleme respiratorii sau depresii la salvatori, dar şi în ţări ca Irak şi Afganistan, unde războiul a distrus infrastructura de sănătate, relatează AFP.
Cu ocazia celei de-a zecea aniversări a atentatelor, revista ştiinţifică britanică publică un întreg dosar asupra acestui subiect.
Primul studiu, condus de doctorul David Prezant, responsabilul medical al Departamentului Pompierilor din New York, vizează 9.853 de pompieri care au acţionat în timpul atentatelor de la World Trade Center, unii în prima linie, alţii nu.
În rândul pompierilor expuşi s-au înregistrat 263 de cazuri de cancer, faţă de 238 previzibile într-o populaţie generală similară. La pompierii care nu au fost expuşi au fost înregistrate 135 de cazuri, în comparaţie cu 161 de cazuri aşteptate în rândul populaţiei generale. Este vorba despre o rată mai slabă a incidenţei cancerului în raport cu populaţia, care se explică prin starea lor bună de sănătate şi o rată mai redusă a tabagismului.
Risc de cancer
Diferenţa de risc dintre pompierii direct expuşi şi ceilalţi este de 19 la sută.
În opinia autorilor studiului, asocierea între expunere şi cancer este "biologic plauzibilă, pentru că unele substanţe din pulberile de la World Trade Center sunt substanţe cancerigene cunoscute". În plus, expunerea poate antrena tulburări inflamatorii care favorizează cancerul.
Alţi cercetători, conduşi de doctorul Juan Wisnivesky de la Şcoala de Medicină Muntele Sinai din New York, s-au interesat de aproximativ 27.000 de persoane dintre cele aproximativ 50.000 care au oferit ajutor, între care ofiţeri de poliţie, pompieri, muncitori în domeniul construcţiilor, angajaţi municipali. Ei au constatat că aceştia continuă să sufere de problem