Populația de cerșetori din Satu Mare a fost întregită în ultima lună de aproape 100 de sărmani veniți din județele Sălaj și din satele clujene. Fenomenul se repetă în fiecare vară. Potrivit Poliției Locale, cerșetorii migrează încercînd să profite la maximum de generozitatea sporită a sătmărenilor întorși de la muncă din Vest.
Terasele din municipiu sunt luate zilnic cu asalt de cerșetori. Agasanți și insistenți, aceștia fac turul meselor o dată la fiecare oră, agasându-i pe clienții localurilor din centru, dar şi pe trecători. „Nu mai putem sta de ei, vin din oră în oră și ne cer bani în valuri. Abia pleacă unul, că vine celălalt. E ridicol“, reclamă Larisa Bota, aflată la o terasă din vecinătatea Palatului Aministrativ. Patronii localurilor sunt și ei deranjați de numărul mare de cerșetori și îi alungă constant.
Banii „occidentalilor“, magnetul verii
Reprezentanţii Poliției Locale leagă fenomenul migrației cerșetoriei de venirea acasă a sătmărenilor care lucrează în ţările Uniunii Europene. „Vin în Satu Mare pentru că știu că numărul populației cu venituri mari crește pe timpul verii, odată cu întoarcerea oamenilor de la muncă din Occident. Preferă migrația pe timp de vară și pentru că au condiții să locuiască în aer liber, fără să înghețe. În septembrie, când «stranierii» dispar iar vremea începe să se răcească, pleacă și ei“, a explicat Florin Găzdac, șeful Poliției Locale Satu Mare. Potrivit afirmațiilor sale, cerșetorii din Sălaj și Cluj sunt atrași și de generozitatea sătmărenilor. „Se știe printre ei că la Satu Mare, un oraș mai mic decât Clujul sau Timișoara, lumea e mai darnică. Vin la noi pentru că suntem mai cu dare de mână decât sălăjenii, clujenii sau timișorenii” afirmă Găzdac.
Nomazi în colibe
Familiile de romi își petrec nopțile în colibe improvizate pe malul Someșului, aproape de zona centrală, și „lucrează“ zi-l