Tururi stricte, compania permanentă a unui ghid, restricţii pentru aparatul foto şi limitări în interacţiunea cu localnicii - aceasta este imaginea Occidentului despre turismul din Coreea de Nord, un stat cu graniţele practic închise.
Dacă până acum turismul în Coreea de Nord era controlat până în cele mai mici detalii şi numărul anual de „occidentali" care treceau graniţa pentru a vedea frumuseţile ţării se limita la aproximativ 1.500 de persoane, mica ţară asiatică a hotărât să îşi schimbe abordarea şi să promoveze turismul atât în interior, cât şi peste hotare, cu o croazieră „de lux".
Cu turismul la pământ
Scăderea numărului de turişti a fost o lovitură grea pentru Coreea de Nord, care se confruntă cu un deficit de provizii alimentare cauzat, în mare parte, de politicile economice fără succes şi efectele sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite, care doresc terminarea programului armelor nucleare iniţiat de liderul Coreei de Nord.
Birourile de turism din ţară s-au străduit să menţină turismul intern pe linia de plutire, pentru a ţine în viaţă sistemul. Acum, eforturile oficialilor coreeni sunt îndreptate asupra aducerii investitorilor străini care să se ocupe de staţiunea de la Muntele Kumgang, cea mai recentă mişcare de pe tabla de şah a disputei dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud.
Mărturii de la Kumgang
Acum câţiva ani, un grup de jurnalişti americani au trecut graniţele Coreei de Nord într-o călătorie de investigaţie şi au descris şederea lor de două zile în Nord ca fiind „o lecţie bizară despre controlul poststalinist asupra grupurilor." „Cei care au fost suficient de nenorocoşi sau de neinspiraţi să încalce una dintre multele reguli impuse turiştilor străini care vizitează Coreea de Nord devin repede conştienţi de latura sinistră a escapadei în staţiunea muntoasă", scria jurnalistul John Kroll pe blog.clevelan