Directorul RAT Craiova, Marinel Florescu, a declarat într-un interviu pentru GdS că regia s-ar putea salva din criza financiară dacă s-ar reveni la abonamentele subvenţionate pentru pensionari. RAT a scăpat de furturile de combustibil ale propriilor angajaţi, dar gâfâie din cauza scăderii numărului de călători.
GdS: Ce vă supără?
M.F.: Banii mă supără....
GdS: Sunt prea puţini?
M.F.: Da. Regiile astea de transport, ca să trăiască, trebuie să fie susţinute puternic de consiliile locale.
GdS: De ce?
M.F.: Prin natura ei, activitatea de transport este mare consumatoare de resurse şi nici un transportator public din România nu se poate autosusţine şi nu poate face investiţii din bugetul propriu decât dacă primăria se implică. Şi implicarea ar consta în a-i da de lucru, adică o hotărâre de consiliu care să acorde facilităţi mai mari pensionarilor, iar pensionarii să cumpere mai multe abonamente.
GdS: Nu v-a căzut prea bine, deci, decizia de eliminare a gratuităţilor pentru pensionari?
M.F.: Da, valoarea subvenţiei a scăzut la 30% din ce a fost anul trecut. În 2011, pe primele şapte luni, subvenţia reprezintă 40% din cea de anul trecut, când erau gratuităţi.
GdS: Cât reprezintă subvenţia de la primărie în cifra de afaceri a RAT?
M.F.: 20% în 2011, iar în 2010 - 44%. Subvenţia vine pentru elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap. Şi ceilalţi revoluţionari, veterani, dar sunt neînsemnaţi. Grosul îl reprezintă pensionarii.
GdS: Cum să interpretăm, că era un ajutor dat regiei sau pensionarilor?
M.F.: Cred că ambele sunt perfect adevărate.
GdS: Unul dintre motivele primăriei pentru eliminarea gratuităţilor a fost că pensionarii nu se plimbă mult cu aceste autobuze.
M.F.: Cifrele ne spun că se plimbă. În 2010, media era de 32.000 de abonamente pe lună, iar în 2011 media este de 8.000. Vorbim