În acest regim alimentar special ar trebui să fie incluse carnea slabă de peşte, cea de pasăre, nucile, legumele cu frunze verzi şi trei porţii de fasole săptămânal. În cazul unor probleme severe, precum unghiile casante, sfărâmicioase sau căderea părului în cantităţi mari, se recomandă un consult dermatologic.
Aspectul nesănătos al părului şi al unghiilor poate fi consecinţa nu doar a produselor şi a procedurilor de înfrumuseţare, ci şi a unei alimentaţii dezechilibrate. De altfel, suplimentele cu vitamine şi minerale recomandate de medicii dermatologi conţin un cocteil de substanţe, în proporţii stabilite astfel încât să acţioneze sinergic, în toate procesele implicate în regenerare. „Pentru o bună hrănire a unghiilor şi a părului este necesar un aport corespunzător de vitamine din complexul B, vitamina A,vitamina C, calciu, zinc şi proteine cu valoare biologică înaltă", recomandă Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist în Cluj-Napoca. Iată din ce alimente putem lua aceste elemente-cheie.
Carnea asigură aportul de minerale
Lipsa proteinelor cu valoare biologică înaltă fac părul casant, fără strălucire. Astfel de proteine, uşor asimilabile de către organism, se regăsesc în carnea slabă de peşte, de curcan şi de pui. Consumă acest tip de carne de cel puţin două ori pe săptămână! Aceleaşi alimente, la care se adaugă carnea de vită, sunt surse de fier şi de seleniu, minerale importante pentru sănătatea părului şi a unghiilor. Seleniul stimulează absorbţia vitaminei E şi este implicat în combaterea mătreţii. Surse de seleniu sunt şi usturoiul, ceapa, drojdia de bere şi germenii de grâu.
Un mineral care face parte din structura firului de păr şi a unghiei este zincul. „Surse de zinc sunt pâinea, cerealele, legumele cu frunză verde, carnea, seminţele, mazărea şi fasolea", menţionează specialistul. Medicii recomandă consumul a trei porţii