Inspectorii Fondului Monetar Internaţional şi ai Uniunii Europene prezenţi zilele acestea la Atena pentru o misiune de evaluare au estimat că Grecia nu îşi va putea atinge obiectivul de deficit bugetar pentru 2011.
În plus, nici planul de privatizare, de care depinde ajutorul financiar international, nu merge prea bine, scrie Reuters. Potrivit cifrelor preliminare, deficitul bugetar al Greciei în 2011 va fi de cel puţin 8,6% din PIB, faţă de 7,6% cât îşi propusese guvernul elen. Executivul de la Atena motivează depăşirea obiectivului printr-o „recesiune mai profundă decât se aştepta". Din această cauză, discuţiile dintre guvernul grec şi delegaţia de inspectori ai UE, FMI şi BCE au fost întrerupte şi urmează să fie reluate în zece zile.
Proprietarii ameninţă că nu vor plăti
În aceste condiţii, autorităţile din Grecia au decis noi măsuri pentru diminuarea deficitului, printre acestea creşterea taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru restaurante, cafenele şi baruri, de la 13 la 23 la sută, cât este în prezent la apa îmbuteliată, băuturi răcoritoare şi sucuri. Tot în această categorie sunt incluse cafeaua şi ceaiul. Anul trecut, vânzările de băuturi răcoritoare au scăzut cu 20% după ce TVA a crescut la 13%, de la 9% cât era anterior.
Măsura a stârnit nemulţumirea proprietarilor de asemenea localuri. Uniunea Restaurantelor din Grecia, care cuprinde peste 15.000 de unităţi, a avertizat că vor refuza să plătească TVA-ul mărit, în condiţiile în are profiturile lor au scăzut în ultimul timp cu 20-40 la sută. În schimb, Uniunea solicită guvernului încadrarea magazinelor de alimentaţie publică în categoria cu cel mai scăzut TVA, respectiv 6,5%.