Zeci de foşti pacienţi ai chirurgului au venit, ieri, la Capela spitalului pentru a aduce un ultim omagiu. Acum adulţi, toţi şi-au amintit cum le-a salvat acesta viaţa, în copilărie. Sursa: CODRIN PRISECARU
Ieri, ore întregi, pe perioada cât trupul neînsufleţit al profesorului Pesamosca a fost vegheat de rude în cămăruţa de la etaj, curtea spitalului "Marie Curie" a rămas pustie. După ce sicriul a fost purtat pe braţe în interiorul Capelei, au început să apară şi oamenii, de parcă ceva nevăzut îi trezise.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe „Doctorul copiilor” a fost depus la capela Spitalului Marie Curie
"Mare nenorocire, domnilor, a murit tocmai acum, când au apărut cancere la copii. Păi, ce? Înainte, sub Ceauşescu, nici nu întâlneai copii bolnavi de leucemie", spune o bătrână care a venit să îi aducă un ultim omagiu.
De alături, într-un spaţiu îngust din faţa Capelei spitalului, câţiva muncitori s-au apucat, îndemnându-se unii pe alţii, să scobească în beton cu un ciocan pneumatic: acolo va fi mormântul doctorului Alexandru Pesamosca. A fost ultima sa dorinţă.
De pe la orele amiezii, animaţia creşte în curtea îngustă: o lungă procesiune de femei însoţite de copii a început să curgă spre Capelă. Sunt copii salvaţi cândva de doctorul Pesamosca.
"M-a operat şi m-a salvat, aibă-l Domnul la dreapta sa"
"Mi-a salvat copilul, l-a operat când avea doar 7 zile, era nou-născut", povesteşte Maria Sandu (59 ani), din Bucureşti. Copilul Sandu este mare acum, are 37 de ani şi îşi trăieşte viaţa.
Lângă Maria Sandu stă Ruxandra Bache (33 ani), din cartierul bucureştean Sălăjan. "Aveam o supuraţie subcutanată care nu se mai oprea, era prin 1986. Ceilalţi doctori nu făcuseră decât să mă îndoape cu antibiotice. M-a luat dl. Pesamosca, m-a operat şi m-a salvat, aibă-l Domnul la dreapta sa", spune fem