Fondul Monetar Internaţional (FMI), condus de fostul ministru francez de finanţe Christine Lagarde, a intrat din nou în conflict cu autorităţile zonei euro punând în circulaţie estimări care arată că băncile europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 200 de miliarde de euro pentru acoperirea eventualelor pierderi generate de expunerea pe datoriile suverane, scrie Financial Times.
Estimările, bazate pe o analiză aprobată de board-ul executiv al FMI de la Washington, au fost primite cu reacţii violente din partea Băncii Centrale Europene (BCE) şi a guvernelor din zona euro, care spun că acestea nu sunt complete şi induc în eroare.
Noile dispute vin după ce Lagarde a îngrozit pieţele declarând la simpozionul anual al elitei financiare a lumii de la Jackson Hole, de săptămâna trecută, că băncile europene au nevoie de recapitalizare substanţială, în unele cazuri chiar obligatorie, pentru a se preveni o nouă recesiune mondială.
Analiza FMI, parte a proiectului Raportului privind Stabilitatea Financiară Globală care va fi prezentat înainte de reuniunea anuală FMI - Banca Mondială de la sfârşitul lunii septembrie, foloseşte preţurile CDS-urilor (credit default swap - costul asigurării datoriilor) pentru a estima valoarea de piaţă a obligaţiunilor suverane ale Irlandei, Greciei Portugaliei, Italiei, Spaniei şi Belgiei. Primele trei state primesc ajutoare financiare de la FMI.
FT atrage atenţia că analiza FMI ar putea fi revizuită. Doi oficiali europeni au declarat însă că una dintre estimările FMI arată că evaluarea obligaţiunilor suverane în funcţie de evoluţia de pe piaţă ar reduce baza de capital a băncilor europene cu 200 de miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta o scădere de 10-12%.
Estimările FMI stârnesc critici dure în zona euro
BCE şi guvernele zonei euro au criticat aceste estimări. Ministrul s