Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, a spus că primele 7-10 companii de stat vor avea management privat şi noi membri în Consiliile de Administraţie până la sfârşitul lunii februarie a anului viitor, potrivit Mediafax.
"Listă scurtă cu propunerile de directori generali şi criteriile de selecţie pentru membrii Consiliului de Administraţie (va fi stabilită - n.r.) până la 1 decembrie 2011. Numirea managerilor selectaţi şi a membrilor Consiliului de Administraţie (se va face - n.r.) până la sfârşitul lunii februarie 2012", arată Vass.
O primă etapă a acestui proces de alegere a unor noi directori generali la companiile de stat este reprezentată de separarea funcţiei de director general de cea de preşedinte a Consiliului de Administraţie. Această operaţiune este în derulare, iar primele companii la care va fi aplicată sunt Oltchim Râmnicu Vâlcea şi la Conpet Ploieşti.
Potrivit Andreei Paul Vass, până la 1 octombrie vor fi selectate firmele pentru recrutarea managerilor.
Mai mulţi consultanţi şi directori de companii de stat şi private consideră că succesul numirii managementului privat depinde de reducerea influenţei politice în conducerea companiilor de stat, stabilirea clară a obiectivelor în contractele de mandat ale directorilor şi de pachete salariale corelate cu profitul obţinut.
Printre companiile care ar putea avea manageri privaţi se numără Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători, CFR Infrastructură, SNLO, CNH şi Oltchim.
Şeful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, Jeffrey Franks, a declarat la începutul lunii august că 15 companii de stat vor avea manageri privaţi, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiţi şi membrii Consiliilor de Administraţie. Procesul ar urma să fie derulat de o firmă independentă de resurse umane, cunoscută pe plan internaţional, care să asigure o selecţie cât mai bună