Jocurile îmbogăţesc aptitudinile fizice şi mentale ale „oamenilor mari“, sporesc entuziasmul şi îi ajută să socializeze. Ele stimulează intens activitatea creierului. Compensarea anumitor lipsuri şi forţarea limitelor nu mai sunt lucruri imposibile atunci când adulţii se întâlnesc să joace golf, cărţi, table sau rummy. Doar plictisiţii uită să se joace.
Chiar dacă au trecut de perioada inocenţei, „oamenii mari" au şi ei dreptul să se joace, iar societatea nu le îngrădeşte posibilităţile de a face acest lucru. Indiferent că vorbim de Wii, rummy, table, cărţi sau alte jocuri, adulţii îşi pot exterioriza personalitatea competitivă, dorinţa de a câştiga sau de a socializa.„Jocurile au un rol social, întrucât adună oameni cu preferinţe asemănătoare, creează grupuri, aduc relaxare şi energizare, atunci când sunt practicate cu moderaţie. În timpul acestor activităţi, adulţii se simt mai vii, chiar uită de problemele cotidiene", explică Elena Cozma, psihoterapeut topexperti.ro.
Adulţii se joacă invocând mai multe motive, potrivit Elenei Cozma: fie pentru ca timpul să treacă mai repede, din plictiseală - atunci când nu au nimic mai bun de făcut -, şă-şi ţină mintea ocupată - atunci când nu se simt bine cu propriile gânduri -, pentru competiţie - cei care simt nevoia de concurenţă. Acestora li se adaugă deseori dorinţa de a avea o escapadă într-o lume virtuală.
Între câştig şi relaxare
Aceste stări diferă însă la bărbaţi şi femei: în timp ce ele joacă pentru a se deconecta de la stresul cotidian, bărbaţii vor să simtă fiorul câştigului. Trei cupluri din Giurgiu sunt dovada acestor afirmaţii. „Vinerea este ziua cea mare, când timpul se opreşte în loc pentru câteva partide de şeptică şi de whist. Ne întâlnim toţi şase pe la ora 20.00, când deja adrenalina atinge cote maxime. După o săptămână de muncă, cele câteva ore pe care le petrecem juc