A interpretat sute de personaje, încă de pe vremea studenţiei, a câştigat premii importante la festivaluri de teatru din întrega ţară şi îşi doreşte să joace roluri cât mai complexe şi variate.
Născut pe meleaguri vrâncene, Dan Grigoraş a descoperit arta teatrală pe când era elev al Liceului AgroIndustrial din municipiul Adjud, acolo unde dragostea pentru literatură s-a contopit cu pasiunea pentru teatru, inoculată de profesorul de limba rusă, Vasile Batâr, în colaborare cu dascălul de limba română, Adrian Botez.
Dornic să devină un actor de renume, mai ales că era sigur de faptul că acesta este adevărata sa vocaţie, a urmat Facultatea de Teatru şi Film din Bucureşti. Pe perioada studenţiei a interpretat zeci de roluri care l-au ajutat să se formeze şi să cunoască o bună parte din tainele acestei arte care, aşa cum susţine, reprezintă „însăşi raţiunea de a exista".
„Teatrul este cea mai bună formă de purificare. Toate emoţiile, atât pozitive, cât şi negative sunt descărcate pe scenă. Practic evadezi din cotidian şi te transpui într-o altă lume", mărturiseşte actorul.
Actor la Piatra Neamţ
În anul 1997, imediat după absolvirea facultăţii, Dan Grigoraş a fost cooptat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, rolul de debut pe scena acestei instituţii de cultură fiind cel al lui Vosmibrator, din spectacolul „Pădurea" de N.A. Ostrovski.
„A fost un rol de compoziţie, întrucât interpretam un bărbat de aproximativ 55 de ani", precizează Grigoraş.
Apoi, au urmat multe alte roluri importante, printre care Cadâr, din piesa „Tache, Ianche şi Cadâr" de V.I Popa, Don Carlos din „Don Juan" de Moliere, Contele de Kent din „Regele Lear" de William Shakespeare sau Jim din „Opera Calicilor" de Vaclav Havel. Însă, personajul care i-a rămas în suflet este Fernando Krapp din piesa „Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare" de Tankred Dors