Cultivatorii au vândut tona de rapiţă cu 1.800 de lei pe piaţa din Ungaria, unde este folosită la fabricarea uleiului alimentar şi a biocombustibilului. Producţia medie obţinută de agricultorii din Alba de pe lanurile aurii a fost în această vară de 2,5 tone la hectar.
Producţia de rapiţă din acest an din Alba confirmă că afacerea este profitabilă pentru cei care au ales lanurile aurii în detrimental cullturilor tradiţionale de grâu, porumb şi cartof.
„Producţiile de rapiţă din acest an a fost şi de peste 3000 de kilograme pe hectar. Recolte bogate şi un profit pe măsură au obţinut unităţile care au investit în cantităţile de îngrăşăminte chimice necesare, dar şi în tratamentele fitosanitare“, a apreciat Ioan Stanciu, şeful Direcţiei Agricolă Alba.
Profitul/hectar: 2.000 lei
Producătorii spun că au investit pentru fiecare hectar cultivat cu rapiţă în jur de 2.500 lei. Un calcul simplu arată că un agricultor care a obţinut o producţie de 2,5 tone pe hectar are un profit de 2.000 lei, în condiţiile în care tona de rapiţă se vinde pe piaţa externă cu 1.800 de lei.
Cele mai mari suprafeţe cultivate cu rapiţă au fost în zonele Sebeş, Vinţu de Jos şi Galda de Jos. Unul dintre cultivatorii importanţi din Alba este Asociaţia Agricolă „Vinţana“, din comuna Vinţu de Jos.
Recolta nu stă pe stoc
„Producţia de rapiţă a fost una bună anul acesta. Media pe hectar a fost de 3.000 de kilograme. A fost un an în care a ieşit şi un profit bun din recolta rapiţă. Iniţial am estimat că vom avea o producţie de 2,5 tone pe hectar“, a apreciat Nicolae Nemeş, administratorul Asociaţiei Agricole „Vinţana“
Agricultorii spun că este cultura care se recoltează prima dată şi are desfacerea asigurată. Practic, ofertele de la fabricile care industrializează produsul, cele de ulei sau producătorii de biodiesel, vin întotdeauna înainte de recoltă.