Tânăra originară din Maramureş şi-a făcut debutul, în 2007, la Iaşi, drept un creator care reinterpretează costumul tradiţional românesc în colecţiile sale. Andra Cliţan (28 de ani) a găsit un atribut nou folclorului românesc, şi anume purtabilitatea hainelor tradiţionale în secolul 21.
„Adevărul": Ce te preocupă acum?
Andra Cliţan: De vreo şase luni lucrez cu directorul artistic al Ambasadei Franţei pentru un proiect al unei asociaţii nonguvernamentale, „100%.ro". Pregătim o colecţie haute couture inspirată din costumul tradiţional românesc, care va fi prezentată şi aici, dar şi la Paris. De aceea am fost şi cooptată pentru acest proiect, pentru că identitatea mea de designer s-a format pe această influenţă tradiţională.
De unde această predilecţie faţă de costumul popular?
A început în anul doi de facultate, când am făcut un semestru în Strasbourg. Am avut o temă liberă şi trebuia să aleg să fac ceva ce vreau eu. Mi-a fost chiar greu la început, nu-mi dădeam seama ce vreau. Fiind din Maramureş, am zis să merg pe ceva specific, din zona mea. De exemplu, erau foarte mulţi asiatici acolo care nu făceau nimic inspirat din cultura lor şi un profesor chiar a zis că, deşi asiaticii au o bogăţie culturală incredibilă, toţi încearcă să fie europeni. Şi mi-am dat seama că am un atu de care mă pot folosi. Mi s-a confirmat că era cea mai bună decizie, asta aveam eu special, altfel eram ca toţi ceilalţi. Şi am continuat pe această direcţie, care a devenit identitatea mea ca designer.
Ce-ţi transmite?
O bogăţie enormă. Sunt foarte multe detalii pe care le poţi folosi, de la cromatică, motive decorative, ţesături, metode de lucru. Vorbim mai mult de costumul din zona Săpânţei, din Ţara Maramureşului. Am crescut cu costumul din această zonă, asta purtam la grădiniţă. Sunt foarte ataşată de el.
Din ce în ce mai mulţi designeri români folose