Șeful Vienna Borse nu consideră că o listare secundară a Fondului Proprietatea va ajuta cotația și lichiditatea, dar dacă aceasta va avea loc atunci și Viena trebuie luată în calcul.
De ce ar trebui ca Fondul Proprietatea să își aleagă pentru o eventuală a doua listare bursa din Varșovia, este întrebarea pe care și-o pune Michael Buhl, directorul general al bursei din Viena. „Dacă o a doua listare va fi decisă de către acționari, atunci trebuie luată în calcul și bursa de la Viena, care oferă mai multe avantaje pentru Fondul Proprietatea decât cea de la Varșovia“, spune Michael Buhl.
Rivalitatea dintre cele două burse importante din regiune este vizibilă și la București prin discuțiile despre o listare secundară a Fondului Proprietatea. După recomandarea făcută de Greg Konieczny, managerul Fondului din partea Franklin Templeton, de listare la bursa din Varșovia, discuțiile s-au axat mai mult pe listarea pe o bursă mare internațională (Hong Kong, Londra) nu pe una din regiunea noastră.
Un amănunt interesant pe care l-am aflat din discuția cu șeful bursei din Viena este că înțelegerea cu bursa de la București (BVB) este ca nicio parte să nu încerce să atragă companii listate de pe o bursă pe cealaltă. Lichiditatea ar putea fi afectată dacă acțiunile sunt împrăștiate în mai multe locuri. Iar dacă un investitor vrea sa cumpere respectiva companie, atunci o poate face direct, prin unul dintre brokerii care tranzacționează și la București și la Viena (cum ar fi Raiffeisen sau Erste). Problema aceasta există și la Fondul Proprietatea, de aceea listarea secundară trebuie cântărită foarte atent pentru a nu crea o competiție inutilă între două platforme de tranzacționare.
„Important pentru o listare secundară a oricărei companii este să aibă loc pe o bursă internațională, nu una națională“, spune Michael Buhl. Ponderea compan