In sezonul rece care la noi se intinde din septembrie si pana spre sfarsitul lunii aprilie, sistemul nostru osos are nevoie de stimulente, primul dintre acestea fiind, dupa cum stie toata lumea, calciul.
Este indicat sa nu se apeleze la calciul de sinteza, deoarece exista multe alimente bogate in calciu si oricum e mult mai potrivita o hrana naturala care sa ofere nutrientii necesari pentru sanatate.
Lipsa calciului din organism aduce grave prejudicii functiilor metabolice. Astfel, in lipsa acestui mineral, pot sa apara furnicaturi si amorteli la nivelul membrelor, precum si contractii musculare sau asa-zisii carcei. In formele mai avansate, apar cariile dentare, unghii si par friabile, oboseala generalizata si osteoporoza.
In cazul lipsei severe de calciu, apar palpitatii si transpiratii puternice, senzatia de sufocare, insomnii si adesea chiar atacuri de panica. La copii, lipsa de calciu atrage dupa sine rahitismul si tulburari de crestere.
Pentru a fi asimilat de organism si distribuit eficient in procesul metabolic, calciul trebuie sa fie asociat cu alte cateva vitamine si minerale ca vitamina D, a carei sinteza se face spontan prin expunerea la soare; vitamina A care se procura din catina si din legume galbene sau portocalii; vitamina C care se gaseste in citrice, macese, patrunjel si alte zarzavaturi verzi, si magneziu.
In afara de faptul ca mentine sanatatea oaselor, calciul mai are in organism si alte functii importante: mentine masa musculara, contribuie la buna functionare a vaselor de sange, regleaza secretarea de hormoni.
Calciul se gaseste din belsug in laptele natural si derivatele sale, cereale, galbenus de ou, fasole, mazare, apa minerala, legume cu frunze verzi, peste, struguri, nuci, seminte.
Iaurtul preparat acasa este alimentul cu cel mai mult calciu, putine grasim