Una din patru pâini conţine, într-o singură felie, la fel de multă sare ca şi o pungă de chipsuri, potrivit unui studiu recent. Potrivit rezultatelor cercetării, pâinea scumpă cumpărată de la brutării de renume conţine cea mai mare cantitate de sare, spre deosebire de cea luată de la magazinele obişnuite.
Cercetarea, realizată de Consensus Action on Salt and Health - un grup de lobby, a presupus analiza a 294 de pâini proaspete cumpărate din diferite magazine, inclusiv brutării de lux.
Experţii au analizat cantitatea de sare regăsită în 100 de grame de pâine - echivalentul a două felii. Rezultatele de laborator au arătat că una din patru patru pâini conţine într-o singură felie de pâine 0,5 grame de sare, cantitate regăsită şi într-o pungă mică de chips-uri care cântăreşte aproximativ 35 de grame.
"Mâncarea sărată nu trebuie să fie neapărat junk food. Anumite companii din industria alimentara caută soluţii pentru a reduce cantitatea de sare din alimentele produse", spune Victoria Taylor, medic nutriţionist de la Fundaţia de Cardiologie din Marea Britanie. Specialistul menţionează că, deşi pâinea nu este inclusă în categoria alimentelor de tip junk food, trebuie să ne limităm cantitatea pe care o mâncăm, ţinând cont de faptul că are un conţinut bogat de sare.
CITEŞTE ŞI:Câte E-uri se ascund într-o felie de pâine
Medicii nutriţionişti avertizează asupra excesului de sare din alimentaţia cotidiană. Specialiştii spun că zilnic mâncăm 8,6 grame de sare, cu 43% mai mult decât este recomandat, informează Daily Mail. O persoană sănătoasă nu trebuie să depăşească doza de 6 grame de clorură de sodiu. Medicii spun că o dietă bogată în sare predispune la creşterea tensiunii, creşte riscul apariţiei infarctului şi poate fi chiar fatală.
Una din patru pâini conţine, într-o singură felie, la fel de multă sare ca şi o pungă de chipsuri, potri