Rugby-ul este un sport deschis noilor tehnologii. Spre deosebire de "fratele vitreg" fotbal, el a adoptat, de pildă, arbitrajul video. Campioni mondial în 2003, englezii au pregătit Cupa Mondială cu ajutorul inginerilor de la echipa de Formula 1 McLaren Mercedes. Anglia este în aceeaşi grupă cu România, Argentina, Scoţia şi Georgia.
Oamenii de la McLaren au pus la punct un sistem prin care staff-ul tehnic al "trandafirilor" poate studia performanţele fizice ale rugbyştilor. Practic, jucătorii sunt monitorizaţi în permanenţă, la antrenamente, prin... GPS. Se ştie, de pildă, cât de mult aleargă fiecare. Şi nu ochiometric, ci graţie computerului.
Căpitan al Angliei, Mike Tindall a declarat despre aceste tehnologii: "În 2003, marea reuşită a lui Clive Woodward a făcut să se creadă că noi suntem deasupra tururor. Astăzi, însă, este foarte dificil pentru că toată lumea a progresat şi a ajuns la acelaşi nivel. Din acest motiv, noi încercăm să avem ceva în plus. Preparatorii fizici lucrează împreună cu oamenii de la McLaren. În 2003 a fost simplu: margine şi scurt, scurt, scurt. De data asta, e ceva diferit. Sunt analizate toate datele primite prin GPS. Pulsaţiile cardiace sunt monitorizate. Şi asta pentru a cunoaşte până la ce punct un jucător poate rămâne pe teren fără a exista riscul accidentării", a spus rugbystul pe site-ul oficial al competiţiei.
În rugby, la nivelul echipelor naţionale, Australia a fost prima care a implementat diverse tehnologii avangardiste în pregătirea jucătorilor. Din acest motiv, Wallabies au cucerit titlul mondial în 1991, iar antrenorului Bob Dwyer a fost supranumit Bob Ştiinţă. Predecesorul său Rod McQueen a venit cu programe de analiză a jocului echipei sale, dar şi a adversarilor. Iar în 1999 Australia a devenit prima naţională de rugby din lume dublă câştigătoare a titlului mondial. Aceeaşi naţională avea atun