Cantitatea de deşeuri spaţiale care orbitează în jurul Pământului a ajuns într-un punct critic, arată un raport NASA citat de Daily Mail. Coliziunile continue dintre deşeurile spaţiale îngroaşă şi mai mult norul gros care înconjoară Pământul, spun specialiştii.
Concret, numărul mare de deşeuri va îngreuna din ce în ce mai mult decolarea navetelor spaţiale. Acest lucru înseamnă că am putea rămâne "izolaţi pe Pământ", notează sursa.
În plus, deşeurile spaţiale ar putea expune astronauţii, sateliţii şi Staţia Spaţială Internaţională, unui "potenţial risc catastrofal", se arată în raportul comandat de NASA.
"Am pierdut controlul mediului înconjurător", spune autorul raportului, Donald Kessler un cercetător al agenţiei spaţiale americane ieşit la pensie.
NASA estimează că în jurul planetei noastre orbitează 22.000 de obiecte mari şi 370.000 de bucăţi mai mici de deşeuri spaţiale. Călătorind cu viteze de peste 35.000 de km/h, acestea pot distruge cu uşurinţă nave cu echipaj uman sau sateliţi importanţi.
În ultimii 20 de ani, nu s-a făcut nimic pentru eliminarea deşeurilor spaţiale
Mai multe rapoarte au încercat să ofere soluţii pentru eliminarea deşeurilor spaţiale. Printre acestea, construirea unor harpoane, plase sau magneţi uriaşi sau chiar a unui dispozitiv în formă de umbrelă, care să aspire deşeurile.
Aceste soluţii par ştiinţifico-fantastice, însă Kessler spune că este nevoie de ele. Soluţia preferată de autorul studiului este ca deşeurile spaţiale să fie atrase înspre planetă, până la un punct în care ar arde fără să provoace pagube. O altă soluţie ar fi dirijarea deşeurilor către o orbită mai sigură.
"Deşeurile spaţiale au atins un număr atât de mare încât se ciocnesc în continuu între ele. Astfel, se formează în continuu tot mai multe deşeuri. Acest lucru va duce şi la creşterea numărului de navete spaţiale