Panica s-a instalat din nou pe pieţele bursiere, după datele din Statele Unite privind stagnarea pieţei muncii. Acţiunile europene au încheiat şedinţa de vineri în scădere puternică şi au pus capăt seriei de patru zile de creşteri, după veştile proaste de la Washington, care au reaprins temerile privind reintrarea în recesiune a economiei americane. În acelaşi timp, preţul aurului a crescut cu trei procente la peste 1.880 de dolari uncia, iar indicele mondial al acţiunilor a scăzut cu 0,8 procente.
Departamentul american al Muncii a anunţat practic că şomajul a stagnat la nivelul de 9,1 la sută, ceea ce înseamnă că lucrurile nu s-au îmbunătăţit, cum sperau pieţele. Potrivit raportului oficial, numărul de locuri de muncă pierdute de prima economie mondială a fost perfect compensat de locurile de muncă create în luna august.
Noile cifre revizuite arată că economia americană a creat doar 85.000 de noi locuri de muncă în luna iulie şi doar 20.000 de noi locuri de muncă în luna iunie. Angajatorii privaţi au adăugat 17.000 de noi locuri de muncă în luna august, după o creştere de 156.000 în luna iulie.
În schimb, numărul locurilor de muncă în sectorul guvernamental a scăzut cu 17.000, luna august fiind a 10-a lună de contracţie consecutivă. Economia americană trebuie să creeze 125.000 de locuri de muncă în fiecare lună pentru a face faţă creşterii populaţiei şi un număr dublu de locuri de muncă sunt necesare pentru ca rata şomajului să scadă.
La doi ani după ce recesiunea s-a încheiat în mod oficial, economia şi piaţa muncii din Statele Unite ale Americii se află la un nivel deosebit de slab. Cu excepţia a două luni, rata şomajului a rămas deasupra pragului de 9 la sută în fiecare lună de după iunie 2009, data la care în mod oficial recesiunea s-a încheiat, ceea ce înseamnă că şansele unei redresări economice spectaculoase nu există.
Pan