De 13 ani, adică de la absolvirea facultăţii, Gabriela Grigoraş îşi dedică viaţa acvaculturii. A realizat Aquascaping-ul de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Gabriela Grigoraş vorbeşte cu pasiune despre profesia sa. Am remarcat cum i s-a luminat privirea în timp ce încerca să ne convingă că lumea acvatică este minunată şi plină de mister.
În cei 13 ani de activitate, muzeograful secţiei Acvariu, inginerul piscicol Gabriela Grigoraş, a iniţiat şi implementat mai multe proiecte, despre care vorbeşte cu modestie, ferindu-se să-şi atribuie vreun merit.
A dat viaţă Aquascaping-ului
Gălăţenii care trec pragul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, descoperă, mai nou, o adevărată construcţie arhitecturală acvatică alcătuită din mai multe acvarii. În 1.200 de litri de apă conţinuţi de această originală construcţie, se dezvoltă aproximativ 30 de specii de plante acvatice specifice zonei tropicale, specii de peşti şi creveţi. Puţini ştiu că în spatele tabloului viu, multicolor, pe care îl admiră, se află multe ore de muncă.
Gabriela Grigoraş este creatoarea Aquascaping, iniţiatoarea îndrăzneţului proiect şi „mama" zecilor de vieţuitoare şi plante pe care le găzduieşte construcţia arhitecturală acvatică.
"Aquascaping-ul este un ansamblu de matematică, biologie şi chimie. Am mulţumirea că am făcut acest lucru. Am citit foarte mult şi, în ciuda a ce spun unii, o carte citită este o experinţă trăită. M-a ajutat foarte mult în practică ce am citit", ne spune Gabriela Grigoraş.
Chiar dacă plantele Aquascaping-ului par mai degrabă ireale, muzeograful gălăţean ne asigură că sunt vii.
"În spatele a tot ceea ce se vede, există o industrie care reprezintă natura. Este un colţ mic cu un volum foarte mare de muncă în spate", adaugă expertul în acvacultură.
Baby sitter şi medic pentru peşti
M