Luxemburg are oficial aproape 500.000 de locuitori. În fiecare zi, populaţia Marelui Ducat creşte însă cu 60 la sută. 300.000 de francezi sau germani vin să muncească în cel mai liniştit şi mai sigur stat din Europa.
În Luxemburg trăieşte şi o comunitate românească, câteva mii de persoane. Între aceştia şi un grup de sportivi, cei mai reprezentativi fiind handbaliştii. La federaţia luxemburgheză de handbal, antrenor federal pe partea masculină este românul Adrian Ştot. La clubul Basharage joacă Maria Delia Ban, iar la Dudelange sunt Marian Ene, portarul Iuliana Cioculeasa şi antrenoarea Rodica Covaliuc. La Schifflange, Irina Neagu pregăteşte cam toate echipele feminine, inclusiv cea de senioare. Cel mai cunoscut dintre români este însă Răzvan Cenuşă (foto), fostul portar al Stelei şi al naţionalei, câştigător al Challenge Cup cu UCM Reşiţa, legitimat acum la Red Boys Differdange.
Caz rarisim: singurul profesionist
Ce îi face pe toţi să caute la final de carieră un loc sub soarele Luxemburgului? Răzvan Cenuşă încearcă o explicaţie. "Îţi oferă o siguranţă socială cum nu găseşti nicăieri. Salariile sunt bune, protecţia socială ridicată, e genul de loc unde vrei să te stabileşti. Un fel de Rai, mai ales că aproape toate orăşelele de aici au nume care se termină în «ange». Adică înger". Răzvan are 33 de ani, iar de anul trecut e în Luxemburg. A uitat de perioada când avea emoţii în ziua de salariu, acum zâmbeşte permanent. Răzvan este doar handbalist, caz rarisim la Red Boys. "Aproape toţi lucrează. Handbalul e plăcere şi un mijloc să-ţi completezi veniturile. Am trei colegi germani care fac în fiecare zi naveta pentru antrenamente, după orele de program", detaliază jucătorul, care a învăţat germană, franceză şi un pic de luxemburgheză.
La stat, salarii mai mari ca la privat
Licenţiat şi masterand în mediu, Cenuş