Unii dintre elevii care au susţinut luni proba la limba şi literatura română din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului 2011, au reuşit să-i surprindă pe profesorii care le-au corectat lucrările cu formulări comice, inedite sau greoaie.
Pus să explice semnificaţia cuvântului "dor", un liceean a scris o frază halucinantă: "Dor nam, că nu ştiu cei aia, dar când mă doare ceva mulţi prieteni e prezenţi la mine, să majute cu ce pot fiecare. Ăştia da prieteni fără chestii de dor".
Un alt adolescent care a susţinut bacalaureatul pare să nu-l înţeleagă pe Nichita Stănescu. "Nu ştiu ce a gândit Nichita Stănescu, în vremea lui de demult, dar azi nimeni n-are chef de dor şi de prezenţă, omul vrea să trăiască după capul lui, în bine sau în rău", a scris elevul pe foaia de examen.
În Argeş, unul dintre absovenţii de clasa a XII-a care a susţinut proba la română a enumerat trăsăturile genului epic - "blondă, 60-90-60, ochi albaştri"- şi a conchis: "frumos gen epic".
Alţii au inventat expresii sau au modificat citate celebre: "Ghiţă înjură strâmb", "De mă voi scula, premiul am să poftesc şi eu!", potrivit postului public de radio.
Porcii lui Ghiţă şi Lică s-au încăierat lângă hanul cu noroc
Totuşi, elevii au avut cele mai mari bătăi de cap la subiectul despre "Moara cu noroc".
Un absolvent de liceu a rezumat nuvela într-un mod original: "Cârciumarul Ghiţă creştea nişte porci şi Sămădăul înalt, rău şi cu ochii verzui, alţi porci. Când s-au întâlnit, s-au încăierat porcii şi bărbaţii eroi s-au lovit şi ei, până au căzut laţi lângă hanul cu noroc".
Dezacordurile şi încurcarea personajelor din diverse opere literare au fost alte motive pentru care tinerii au fost depunctaţi: "Într-o zi, vine la Moară Gheorghiţă şi Ana, copiii lui Mara" sau "Ana moare şi nu mai prinde Învierea", "Mara organizează un concurs pentru toţi care v