Intr-o actiune fara precedent in istoria nu numai a continentului negru, dar si a lumii, femeile din Liberia au participat la un miting menit sa puna capat celui de-al doilea razboi civil ce devastase tara. Prin forta si vointa acestora, dupa un deceniu marcat de conflicte, ele au obligat Guvernul si diferitele factiuni rebele sa incheie un tratat de pace.
Aparitia Liberiei pe harta este deosebit de interesanta, deoarece acesta este un stat format de negri liberi, nascuti pe teritoriul Statelor Unite.
Din cauza discriminarii perpetuate de societatea americana s-a luat in considerare repatrierea lor pe continentul african, unde ar avea mai multa libertate si si-ar putea face o viata mai buna. In timp, coloniile fondate de afro-americani pe tarmul vestic au crescut si au format tara pe care azi o cunoastem ca Liberia.
Statul odata prosper a fost zdruncinat de doua razboaie civile succesive. In 1989, lovitura de stat data de Charles Taylor arunca tara intr-un razboi ce dureaza pana in 1996, iar din 1999 conflictul reincepe, de data asta impotriva Guvernului condus de Charles Taylor.
Ca urmare, mai mult de 350.000 de oameni au fost ucisi si peste un milion fortati sa se refugieze in tarile vecine, luand in considerare ca populatia totala numara putin peste trei milioane.
Un fratricid cum nu s-a mai intalnit
Sunt notorii povestile despre copiii soldati, folositi nu numai de rebeli, dar si de fortele guvernamentale. Recrutati cu forta si smulsi din sanul familiilor pentru a lupta pentru o cauza neinteleasa, baietii, a caror varsta era intre 8 si 15 ani, aveau parte de un tratament inuman.
Erau obligati sa consume bauturi alcoolice, erau drogati, batuti, totul era facut pentru a ii face cat mai docili si obedienti. Pe unii ii fortau sa se imbrace ca fetele, pentru a dezorienta inamicii.