Profesorul Alexandru Pesamosca a cerut insistent ca în spitalul căruia i-a dedicat viaţa să se deschidă o secţie de chirurgie cardiovasculară. Sursa: AGERPRES
De câte ori era vizitat de înalţi dem nitari de la ministerul Sănătaţii, dar şi în discuţiile private cu medicii sau pacienţii, profesorul Alexandru Pesamosca cerea ca în Bucureşti să se înfiinţeze o secţie de chirurgie cardiovasculară, dedicată miilor de copii care în fiecare an se nasc cu malformaţii cardiace.
Această secţie pe care profesorul şi-o dorea cu ardoare, este gata şi a fost construită chiar la Spitalul "Marie Curie". S-au investit în ea 3,5 milioane de euro, bani strânşi din donaţiile românilor şi din fondurile oferite de Ministerul Sănătaţii.
Însă, o aberaţie împiedică deschiderea ei: nu se găsesc asistente care să lucreze în ea.
"Ne uităm la aparatura de ultimă generaţie ca proştii"
"Profesorul Pesamosca ştia cât de importantă era o astfel de unitate de chirurgie cardiovasculară pentru copii, fiindcă a văzut multe asfel de cazuri la viaţa lui", povestesc cei care l-au cunoscut pe "tata Pesi".
Secţia ar fi trebuit să fie deschisă de mult însă hăţişurile birocraţiei o împiedică să înceapă să funcţioneze. "Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt rezolvate. Am făcut un memorandum şi am reuşit deblocarea a 22 de posturi pentru această secţie, când toate angajările pentru bugetari sunt blocate. Din ce am înţeles, ar fi medici dispuşi să vină pe posturile scoase la concurs, însă nu se găsesc asistente medicale", ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Sănătaţii.
Medicii din spital, în schimb, spun că de câte ori întreabă când se deschide noua secţie, li se răspunde că procedurile sunt blocate din vina ministerului. "Profesorul Pesamosca îşi dorea foarte mult această secţie, însă nu a mai trăit să apuce să vadă un