Oficialii turci au declarat pentru Hurriyet Daily News că marina turcă îşi va întări prezenţa în estul Mării Meditaraneene, pentru a opri intimidările brutale ale Israelului. Sursa: Reuters
Guvernul de la Ankara a decis să ia mai multe măsuri, după ce a fost publicat raportul Palmer al ONU, referitor la flotila pentru Gaza, în mai 2010.
Potrivit publicaţiei israeliene "Haaretz", un oficial turc ar fi declarat că estul Mediteranei nu va mai fi un loc unde forţele navale israeliene pot exersa fără nicio problemă metode de intimidare şi de atacare a vaselor civile.
Ca parte a acestui plan, navele turceşti vor creşte numărul şi frecvenţa patrulelor în zonă, cu o strategie mai "agresivă". Navele de război turceşti vor însoţi vasele civile care vor transporta ajutoare pentru palestinienii din Fâşia Gaza. Un alt obiectiv este acela de a asigura o navigaţie liberă în regiune, între Cipru şi Israel. Regiunea include zone unde Israelul şi Cipru cooperează în forări marine pentru petrol şi gaze.
În plus, premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut ministrului de externe să-i organizeze o vizită în Fâşia Gaza în viitorul apropiat. "Ne gândim care ar fi cea mai bună perioadă pentru această vizită", a spus oficialul citat de publicaţia turcă."Scopul nostru principal este acela de a atrage atenţia întregii lumi asupra a ce se petrece în Gaza şi de a determina comunitatea internaţională să pună capăt unui embargo nedrept impus de Israel", a precizat acesta.
Relații la nivel inferior
Turcia a redus, ieri, relațiile diplomatice cu Israelul până la nivelul de secretar doi, expulzându-l pe ambasadorul israelian împreună cu alți diplomați importanți, pentru că Israelul nu vrea să-și ceară scuze pentru victimele provocate anul trecut în mai.
În plus, Ankara a anunțat alte cinci măsuri anti Israel, în semn de protest, avertizând că ar putea exisa și al