Downhill cycling şi cross country încep să devină tot mai populare şi în oraşul de pe Someş, în ultimii ani tot mai mulţi tineri optând pentru aceste ramuri. În Cluj deja există şase cluburi de ciclism care practică cele două subramuri importante ale acestui sport, iar numărul membrilor este în continuă creştere.
În urmă cu zece ani s-a început în România practicarea ciclismului sub formă de sport extrem. De atunci, fenomenul a luat amploare şi pe măsura trecerii anilor, numărul practicanţilor creşte cu câteva sute. Chiar dacă este un sport foarte costisitor, nici tinerii clujeni nu ezită atunci când vine vorba de un exces de adrenalină şi investesc sume fabuloase în pasiunea lor.
Pe munţi, în păduri, în văi sau pe asfalt, biciciliştii îşi pun la încercare talentul indiferent dacă întrecerea are sau nu o miză materială. De mici le-a plăcut să facă excursii cu bicicleta, iar apoi au intrat în găşti de „bikeri“, de aici până la participarea în competiţii fiind un singur pas. Una dintre ramurile importante ale ciclismului, mountainbiking-ul, se divizează în două mari subramuri: downhill şi cross country, ambele fiind practicate şi la Cluj de câţiva ani.
Trasee dintre cele mai variate
Downhill-ul presupune parcurgerea unui traseu accidentat în coborâre, condimentat cu sărituri sau viraje cu ajutorul contrapantei, de regulă concurenţii fiind cronometraţi individual, dar există şi concursuri la care startul se dă comasat pentru toţi participanţii. Cross country are mai multe subdiscipline, cea mai populară fiind proba de maraton, iar cea mai importantă din punct de vedere calitativ este proba olimpică de cross country. Maratonul presupune parcurgerea unui traseu variat cu urcări şi coborâri, în lungime de minim 60 de kilometri, în mare parte pe drumuri forestiere, dar şi poteci turistice şi chiar scurte porţiuni de şosea, în timp ce proba