Cu o istorie lungă, obiectele din „aur alb“ au apărut prima dată pe continentul asiatic, iar de acolo, în case din mai toate colţurile lumii. Fie că vrei veselă din porţelan alb, fie că te rezumi la mici obiecte decorative, fii convins că ai făcut o alegere de bun gust.
Au trecut mai bine de 300 de ani de la înfiinţarea a ceea ce azi am numi prima fabrică de porţelan din Europa, însă, chiar şi aşa, obiectele făcute din acest material nu şi-au trăit nici pe departe traiul. De la o epocă la alta şi de la un designer la altul, porţelanul capătă forme diverse şi-şi găseşte locul în cămine din întreaga lume, indiferent că vorbim de vechi conace boiereşti sau de mici garsoniere cochete.
Numit şi „aur alb", porţelanul este un material ceramic alb şi translucid, obţinut prin arderea la temperaturi înalte a unei paste de cuarţ, de caolin şi de feldspat, plus alte adaosuri. China e ţara în care s-a pus la punct prima oară tehnica prelucrării porţelanului, care a început să fie pictat în secolul al XVII-lea, în timpul dinastiei Sun. În Europa, materialul a fost a adus de marinari portughezi ce vindeau piese chinezeşti pentru o greutate egală de aur. Ani la rând apoi meşterii - în special cei francezi şi cei englezi - s-au întrecut în a da porţelanului noi şi noi întrebuinţări, gândind de fiecare dată mii de modele care să-l pună în valoare.
Albe sau colorate, pictate manual sau făcute în ateliere cu tradiţie, obiectele din porţelan - de veselă sau decorative - dau o notă de eleganţă pe care puţine materiale o pot egala. În funcţie de ţara de origine, de renumele atelierului în care au fost create şi de designerul care le-a imaginat, piesele pot avea preţuri cuprinse între câteva zeci de lei şi câteva mii de euro, aşa, ca pentru fiecare casă.