Noul sit pe care robotul Opportunity îl explorează pe Marte pare promiţător, au anunţat specialiştii americani de la NASA, care spun că, din punctul de vedere al compoziţiei solului şi rocilor, există o compatibilitate cu teoria existenţei vieţii pe această planetă.
Opportunity, neobositul robot care se află pe planeta roşie de şapte ani şi jumătate, a ajuns în urmă cu trei săptămâni la marginea unui crater cu diametrul de 22 de kilometri, care a primit numele Endeavour, de unde a transmis deja numeroase imagini cu peisajul înconjurător, scrie AFP, potrivit Mediafax.
Prima rocă pe care Opportunity a examinat-o este plată şi are mărimea unui taburet pentru picioare. Se pare că ea a fost extrasă în urma unui impact care a produs un crater de mărimea unui teren de tenis.
Această rocă, denumită "Tisdale 2", este diferită de toate rocile observate de cercetători până în prezent pe Marte, a explicat Steve Squyres, principalul responsabil ştiinţific pentru misiunea robotului Opportunity, profesor la Universitatea Cornell din New York.
"Roca are o compoziţie similară cu anumite roci vulcanice, dar cu mai mult zinc şi brom decât am descoperit până acum. Avem astfel confirmarea că deplasarea în craterul Endeavour echivalează cu o a doua şansă pentru Opportunity" de a face noi descoperiri, a adăugat specialistul american.
Observaţiile şi măsurătorile efectuate de sateliţii americani lansaţi pe orbita marţiană au lăsat să se înţeleagă că rocile de la marginea acestui crater, precum diverse minerale de argilă, care se formează de regulă într-un mediu mai umed, datează dintr-o perioadă din trecutul planetei Marte care favoriza existenţa unei vieţi microbiene.
O rocă de la marginea craterului seamănă cu o rocă sedimentară ce a fost spartă şi umplută cu "vinişoare" de materiale care au fost probabil drenate de apă, a declarat Ray Arvidson, un