Cele 16 societăţi comerciale vor primi, din rezerva de stat, 1,18 mil. tone de cărbune şi 134.524 tone de păcură
Societăţile subordonate Ministerului Economiei care deţin instalaţii de termoficare necesare asigurării agentului termic pentru populaţie vor primi, cu titlu de împrumut, din rezerva de stat, 1,18 mil. tone de cărbune şi 134.524 tone de păcură, urmând ca aceste cantităţi să fie restituite, cu dobândă, până la sfârşitul lunii octombrie a anului viitor.
Potrivit proiectului de ordonanţă supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Economiei, în cazul nerestituirii împrumutului "operatorii economici vor suporta, pentru primele 30 de zile, penalităţi de întârziere de 1% pe zi din valoarea produsului prevăzută în contractul de împrumut, după care Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale va emite facturi pentru valoarea produselor calculate la preţurile pieţei, exigibilitatea taxei pe valoarea adăugată luând naştere".
Restituirea cantităţilor de păcură ce vor fi împrumutate se va face ca produs cu conţinut de sulf sub 1%, pentru cantităţile de combustibili ce vor fi împrumutate urmând să se perceapă dobânzi practicate la nivelul pieţei.
"Dobânzile vor fi percepute la valoarea de piaţă a combustibililor la data încheierii contractului de împrumut şi sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată. Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale va stabili dobânda la preţul pieţei pentru fiecare operator economic, pe baza ofertelor obţinute de către aceştia de la bănci comerciale pentru împrumuturi asemănătoare", se arată în actul normativ.
Societăţile beneficiare sunt C.E.T. Bacău, C.E.T. Govora, C.E.T. Iaşi, Electrocentrale Oradea, C.E.T. Arad, precum şi Termoelectrica SA, Electrocentrale Bucureşti SA, Electrocentrale Galaţi SA, Complexul Energetic Craiova SA, Complexul Energetic Turcen