În ultima perioadă în judeţul Arad au fost tot mai multe cazuri de copii înţepaţi de insecte. De aceea, medicii atrag atenţia asupra pericolului la care se expun persoanele atunci când sunt înţepate de păianjeni, căpuşe, albine, ţânţari, furnici sau păduchi, cazuri tot mai frecvente întâlnite în judeţul nostru.
Înţepăturile de păianjeni şi alte insecte se caracterizează de cele mai multe ori prin apariţia unei reacţii locale care certifică agresiunea. Medicii spun că pacienţii prezintă în zona înţepată, roşeaţă, zona fiind tumefiată, dureroasă, eventual şi pruriginoasă.
Toate aceste semne sunt determinate de procesul inflamator care a fost declanşat în urma înţepăturii, iar evoluţia lor este progresivă. Iniţial simptomele sunt minore, iar bolnavul nici nu îşi dă seama că a fost înţepat.
În minutele şi orele care urmează organismul răspunde însă şi încearcă să contracareze substanţele exogene provenite de la insectă.
Pe lângă semnele locale, pot să apară şi probleme mai grave, cum ar fi reacţiile alergice severe (şoc anafilactic).
Ele apar mai rar, însă pot fi ameninţătoare de viaţă şi impun tratament medical de urgenţă. Reacţii toxice după înţepături multiple apar la cele ale albinelor, viespilor sau furnicilor.
„Văduva Neagră”, o specie de păianjen deosebit de periculoasă, şi-a făcut apariţia şi la Arad.
Muşcătura sa provoacă dureri intense, tumefacţii locale minore, iar în cazuri extreme, crampe abdominale severe, ameţeli, febră, tremurături, probleme respiratorii, convulsii urmate de deces. Muşcătura păianjenului poate fi fatală în special copiilor şi bolnavilor cu afecţiuni cardiace.