Unii o numesc revolutie, altii o compara cu primavara araba, iar o parte vorbeste despre asemanari izbitoare cu evenimentele din Spania, din acest an. Tinerii din Israel au dat frau liber maniei interioare, indreptate impotriva conditiilor sociale din ce in ce mai grele in care traiesc.
Una dintre cele mai cunoscute piete din Tel Aviv a fost transformata intr-o tabara plina de corturi. "Aceasta este primavara vietii mele", striga unul dintre tinerii din piata catre reporterii Deutsche Welle, de parca ar fi asteptat zeci de ani pentru a vedea ceea ce se intampla acum in Israel.
Tanarul povesteste in fata ziaristilor ca parintii lui nu sunt saraci, dar nu-l mai pot sustine financiar, din cauza costului scump al vietii. El munceste ca ospatar, pentru a-si plati chiria si studiile. Doar inchirierea camerei in care locuieste il costa 350 de euro lunar, ceea ce pentru Tel Aviv este o adevarata mana cereasca.
Unul dintre motivele protestului tinerilor este chiar acesta: pretul exagerat de mare al chiriilor. Tanarul crede insa ca pricina este mult mai complexa: "Bogatia este doar pentru bogati. Saracii sunt izolati total", spune studentul, pe numele sau Avner Amit.
Protestul tinerilor din Israel este cladit pe tiparul evenimentelor care au avut loc in acest an in Spania, dar si in Egipt: "Noi ne simtim ca apartinand Orientului Apropiat, nu ca unei enclave europene in aceasta regiune. Pe cei de langa noi ii consideram frati, vecini, luptatori pentru libertate in aceeasi unica echipa", spune tanarul student, referindu-se la primavara araba.
Cine insa are timp sa se gandeasca la cererile, considerate romantice, ale tinerilor, pe fondul atentatelor sangeroase de acum doua saptamani? Politicienii israelieni vorbesc doar despre un singur lucru: siguranta tarii. Iata de ce demonstrantii cred ca, pentru a fi auzit, porotest