O analiză publicată în cotidianul „Washington Post” pune în discuţie o serie de cinci mituri care au apărut după atentatele de la 11 septembrie 2001. Sursa: REUTERS
Cu o săptămână înainte de comemorarea a zece ani de la atentatele de la World Trade Center (WTC), de pe 11 septembrie 2001, prestigiosul cotidian american „Washington Post” publică o analiză care încearcă să găsească răspunsuri la câteva întrebări fundamentale legate de evenimentele de atunci şi consecinţele acestora.
Nu a prevăzut niciuna din agenţiile de securitate din SUA ce urma să se întâmple? Au fost atentatele „un succes” pentru Al Qaida? A fost justificată reacţia autorităţilor de la Washington de a porni războaie în Afganistan şi Irak după evenimentele sângeroase de la New York?
Analiza alcătuită de Brian Michael Jenkins, expert în problema terorismului şi consilier al Rand Corporation (think tank ce studiază politica globală pentru armata americană) propune o perspectivă lucidă asupra acestor „mituri”.
„Nu a prevăzut nimeni atentatele de la11 septembrie?”
Ideea că scenariul celor două avioane care au lovit „Turnurile gemene” a fost unul neaşteptat, că „inimaginabilul s-a produs” în acel 11 septembrie, este demontată de Jenkins.
„Posibilitatea ca două avioane să fie deturnate şi prăbuşite în clădiri nu a fost de neconceput. Ideea datează încă din 1972, când nişte atentatori l-au împuşcat pe co-pilotul unei curse Southern Airways şi au ameninţat că vor îndrepta avionul către centrala nucleară de la Oak Ridge, Tennessee, în timpul unui incident domestic”, scrie Jenkins.
Mai mult, un scenariu similar a apărut în documentaţia experţilor americani după primul atentat de la World Trade Center, din 1993. „O echipă de consultanţi, printre care mă număram şi eu, care a fost angajată să studieze potenţiale ameninţări, a identificat ca un scenariu posibil prăbuşirea