Peste 22.000 de obiecte oribitează fără folos în jurul Pământului
Numărul debriurilor este şi mai mare, iar în curând va trebui să trecem la curăţenie
Eforturile omenirii de a cuceri spaţiul a avut ca orice altă activitate a omului o serie întreagă de beneficii. Am învăţat mai multe despre planeta pe care trăim, am aflat mai multe despre infinitul Cosmos şi chiar ne-a uşurat viaţa aici la nivelul solului. Însă, toate aceste eforturi au lăsat în urma lor şi efecte dăunătoare. Dăunătoare mediului. Nu, nu celui terestru ci celui cosmic. În 54 de ani de Eră Spaţială s-a creat o cantitate cu greu de imaginat de gunoi spaţial.
Academia Naţională de Sţiinte din Statele Unite ale Americii tocmai au făcut publice rezultatele unui raport referitor la impactul activităţii spaţiale asupra orbitei Pământului. Cifre relevă un rezultat negativ puternic în urma zborurilor pe orbită, a lansărilor de sateliţi artificali şi alte activităţi întreprinse de marile autorităţi spaţiale ale globului.
Studiul condus de omul de ştiinţă, Donald Kessler, fost angajat la NASA, arată că pe orbita Pământului se află peste 22.000 de obiecte care nu deservesc niciun scop. Sateliţi învechiţi, ieşiţi din uz, componente ale sistemelor de lansare a navetelor, a noilor sateliţi pe orbită etc., informează Yahoo! News.
În curând oficialităţile din domeniu vor trebui să recurgă la metode de eliberare a acestor zone, pentru că pun în pericol, viitoarele misiuni spaţiale. Chiar în prezent Staţia Spaţială Internaţională trebuie să se ferească de aceste resturi spaţiale pentru a evita orice avariere.
Aceste resturi pun în pericol şi sateliţii funcţionali de pe orbita Terrei. "Am pierdut controlul asupra mediului de pe orbită", a declarat Donald Kessler, pe Yahoo! News.
Debriurile spaţiale creează şi mai multe probleme. China a încercat să cureţe, dar nu a reuş