Odată cu intrarea în vigoare noul Cod Civil (1 octombrie 2011), băncile și instituțiile financiare nebancare vor avea la dispoziție instrumente noi care pot spori flexibilitatea în structurarea tranzacțiilor de creditare.
Avocații Reff și Asociații avertizează că anumite reglementări sunt neclare sau incomplete, atrăgând riscuri de interpretare de natură să diminueze nivelul de protecție acordat de lege creditorilor garantați. În același timp, noul cod oferă drepturi suplimentare împrumutaților, îmbunătățindu-le situația față de reglementarea actuală, inclusiv pe segmentul corporate. Astfel, prin noul Cod Civil, o serie de clauze care se regăseau și până acum în contractele de credit și de garanție primesc o reglementare legală.
„Dacă până acum libertatea contractuală stătea la baza acestor practici, rămâne de văzut dacă nu cumva legiferarea acestora va restrânge de fapt drepturile părților în amenajarea contractuală a relației lor”, spune Simina Mut, Managing Associate în cadrul Reff & Asociații. Potrivit acesteia, atât băncile, cât și împrumutații trebuie să analizeze în detaliu impactul noului Cod Civil asupra negocierilor, care vor fi în curs la 1 octombrie, asupra contractelor de credit în vigoare și garanțiilor existente, formalităților de publicitate pentru garanții.
Impact asupra termenilor contractuali
Mai mult, crede și Andrei Burz-Pînzaru, coordonatorul practicii de drept bancar și financiar din cadrul Reff & Asociații, Noul Cod Civil are un impact direct asupra termenilor contractuali și interpretarea lor în contractele de credit și garanție.
”În plus față de aspectele teoretice care vor impune o revizuire completă a documentației standard de credit și garanții pentru a se asigura validitatea acestora conform noului Cod, va fi interesant de văzut impactul asupra negocierilor comerciale într-o perioadă care oricum nu este