Concediul poate fi o binecuvântare, dar finalul său şi transformarea zilelor liniştite în rutină pot lovi din plin, aducând depresii şi zile stresante. Odată terminat sezonul estival, s-au încheiat şi majoritatea concediilor. Revenirea la ritmul obişnuit este mai grea decât pare, iar mulţi angajaţi sunt marcaţi de efectele „şocului postconcediu“.
Prima dimineaţă de după concediu. Zilele de relaxare din vacanţă s-au terminat, iar trezitul când soarele e deja sus este doar o amintire. Şocurile sunt multe. Bagajul stă nedesfăcut în mijlocul camerei, iar căutarea unei cămăşi potrivite pentru revenirea la muncă este mai dificilă decât oricând. Cu ochii cârpiţi de somn, încercăm să reintrăm în ritm. Unii îşi lasă nisipul în încălţăminte pentru încă o săptămână, doar ca să-şi amintească de momentele fericite şi fără griji de pe plajă. Odată ajunşi la muncă, pe mulţi îi aşteaptă tirania e-mailului, aglomerat de mesajele neverificate de câteva săptămâni. Toată această apatie şi tristeţe a fost denumită de specialişti „şoc post-concediu".
Readaptare dificilă
Pentru Diana B., din Bucureşti, revenirea la muncă după opt zile de concediu, petrecute pe litoral, a fost un coşmar. „Prima zi după concediu a fost groaznică. Am ajuns abia luni în Bucureşti, iar a doua zi eram la muncă", spune Diana. Dificultatea de adaptare a fost mare şi pentru că lucrează în mass-media, iar de-a lungul celor opt zile a decis să nu citească presa şi nici să nu se uite la televizor. „Nu ştiam nimic din ce s-a întâmplat. Toată lumea din birou era activă, iar eu nu înţelegeam de ce".
Deşi specialiştii recomandă ca după un concediu perioada de recuperare să dureze de la câteva zile, până la 150 % din timpul petrecut în vacanţă, aceste lucruri devin utopii în realitate. Adaptarea trebuie făcută în câteva zile sau chiar în ziua revenirii. „În ritmul normal de lucru am i