Specialiştii în nutriţie şi sănătate de la dailymail.uk.co spun că unele femei se pot balona chiar şi după ce au băut un pahar cu apă. Din păcate, nu doar aspectul fizic are de suferit în urma acestor sensibilităţi, ci şi sănătatea.
Adesea, balonarea este cauzată de sindromul colonului iritabil (hipersensibilitate a intestinului gros), afecţiune de care suferă 1 din 9 oameni. Sindromul provoacă neplăceri în zona abdominală precum usturimi de stomac, probleme de tranzit intestinal, crampe, dar cel mai des el produce aşa-zisa balonare. Aşadar, dacă vezi că abdomenul tău este umflat, fără să fi mâncat în perioada aceea, s-ar putea să fii nevoit să-ţi schimbi stilul de viaţă şi să faci un control medical.
Iată câteva elemente care balonează chiar şi persoanele care nu suferă de sindromul colonului iritabil:
Mâncarea reîncălzită
Luci Daniels, nutriţionist la Asociaţia Naţională a Dietei şi Nutriţiei din Marea Britanie, a declarat pentru "Daily Mail" că mâncărurile cu pastele, orez sau cartofi, o dată reîncălzite, devin foarte greu de digerat. "Am pacienţi care se balonează în mod special când mănâncă în oraş. Asta pentru că mâncărurile sunt reîncălzite, structura moleculară a lor se modifică, iar alimentul devine prea tare pentru sistemul digestiv. Apoi, bacteriile din intestinul gros intervin pentru digerare, provocând, ca efect secundar, balonarea", a explicat nutriţionistul.
Sfat: "Dacă stomacul tău nu se înţelege prea bine cu pastele, nu trebuie neapărat să renunţi la a le mai mânca. Trebuie doar să te asiguri că sunt proaspăt gătite şi să mănânci în cantităţi ceva mai mici", spune Luci Daniels.
Fluctuaţii hormonale
Dezechilibrul hormonal din perioada menstruală este normal, în anumite valori, iar acesta produce balonare. Adică, oricât de light ai mânca, oricâte abdomene ai face, şansele ca burtica să se umfle înainte de perioa