După vacanța de vară a instituțiilor, agenda europeană a săptămânii 5-12 septembrie urmărește din nou rezolvarea tensiunilor economice adunate pe parcursul ultimelor luni.
Liderii europeni, criticați vara aceasta pentru lipsa unei adevărate solidarități europene, se concentrează pe soluții financiare pentru garantarea planului de salvare al economiilor statelor din zona euro, în condițiile în care piețele pun presiuni pe luarea unor decizii concrete.
Miniștrii de finanțe german, olandez și finlandez se întâlnesc marți (6 septembrie) pentru a discuta acordul bilateral între Grecia și Finlanda. Ministrul finlandez de Finanţe, Jutta Urpilainen, anunţase în august (2011) că Grecia a acceptat un acord bilateral care să permită garantarea rambursării contribuţiei Finlandei la împrumutul internaţional promis Greciei, în urma Consiliului European din iulie. „O proliferare a acordurilor de garanţie va însemna că unele ţări ar putea suporta părţi de risc disproporţionat de mari pentru furnizarea de sprijin financiar Greciei," scria agenția de rating Moody's, în urma acestui anunț.
De asemenea, Banca Centrală Europeană, cea care a cumpărat obligațiuni spaniole și italiene vara aceasta pentru a salva două dintre cele mai mari economii din zona euro se reunește joi (8 septembrie) în consiliu.
Problemele economice domină și activitățile Parlamentul European, care își pregătește săptămâna viitoare agenda pentru următoarea sesiune plenară de la Strasbourg (12-15 septembrie), unde se va discuta, printre altele, pachetul de guvernanare economică europeană.
Comisia Europeană va publica miercuri (7 septembrie) o comunicare care stabilește o strategie pentru aprovizionarea cu energie în UE și care, conform experților europeni, va presupune o colaborare mult mai strânsă între statele membre, inclusiv în ceea ce privește politica lor energetică externă - cum ar fi