Ministrul Economiei, Ion Ariton, a susţinut în timpul vizitei de la Alba Iulia că ultima mare companie de stat din judeţul Alba, SC Cupru Min SA Abrud, este în proces de privatizare. Mina de cupru din Apuseni prezintă interes pentru companii din Australia şi Canada.
Ministerul Economiei este acţionarul unic al societăţii miniere din Apuseni. Procedura de evaluare a activelor societăţii a demarat la începutul lunii ianuarie. Ministrul Economiei, Ion Ariton a declarat sâmbătă, la Alba Iulia că a vizitat recent zona şi că a avut discuţii cu reprezentanţii spcietăţii, dar şi cu autorităţile locale.
„În privinţa SC Cupru Min SA Abrud este început un proces de privatizare. Cred că aceasta va fi soluţia şi susţinem acceşti paşi. Mă bucur că situaţia economică a accestei societăţi a început să fie pozitivă şi datorită conjuncturii internaţionale, în sensul că preţul cuprului a crescut. Suntem într-un process declanşat de privatizare“, a apreciat ministrul Economiei.
Exploatarea mineră a mai fost propusă de două ori pentru privatizare, în 2008 şi 2009, dar procedurile nu s-au finalizat din lipsă de oferte concrete.
Decizia de acum este surprinzătoare având în vedere că de la repornirea activităţii în anul 2010, societatea a trecut de la pierderi de 2,5 milioane de lei la profit de 1,7 milioane de lei. Reprezentanţii Ministerului Economiei au motivat această decizie prin condiţia impusă de Fondul Monetar Internaţional atunci când s-a negociat acordarea ultimei tranşe de împrumut. La minister au fost înregistrate, în cursul anului 2010, două scrisori de intenţie, din partea firmei Minerals and Metals Group Australia şi din partea firmei Barrick Gold Corporation Romania, cu acţionari din Canada.
Zăcământul de la Roşia Poieni este estimat la 900.000 de tone (60 la sută din rezerva României de cupru), lucru care permite continuarea