Mircea Ursache, şeful departamentului pentru administrarea intereselor statului în economie al PSD şi fost preşedinte AVAS, are o părere diametral opusă faţă de Sebastian Vlădescu. Domnia sa spune că încălcarea condiţiei de listare a BCR ar putea crea un precedent foarte periculos şi că statul are la dispoziţie acţiunea în instanţă pentru a impune respectarea contractului.
Mai mult, Mircea Ursache spune că, în acest moment, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are o problemă gravă: este vinovată că nu s-au respectat clauzele contractuale la privatizarea BCR.
Reporter: Acordul pe care SIF-urile l-au semnat cu Erste are valabilitate juridică?
Mircea Ursache: După părerea mea, listarea BCR este condiţie de post-privatizare, se supune aceloraşi reguli ca orice condiţie de post-privatizare.
Reporter: Există păreri că nu este tocmai o condiţie...
Mircea Ursache: Din câte ştiu eu, nu este aşa. Poziţia mea este fermă că trebuia listată (n.r. BCR) şi că este condiţie post-privatizare.
Reporter: Care ar fi consecinţele pentru nelistarea BCR?
Mircea Ursache: Ca orice condiţie de post-privatizare, ai la dispoziţie acţiunea în instanţă, cu daune.
Reporter: Cine trebuie să iniţieze acţiunea în instanţă?
Mircea Ursache: AVAS, evident.
Reporter: De ce ar face asta? Ce ar putea să obţină?
Mircea Ursache: Contractul este acordul părţilor. Nu poate fi modificat decât de acordul părţilor. Puteau să se întâlnească să încheie un act adiţional... E adevărat că aveau nevoie de un memorandum în Guvern, însă puteau să o faca. Dar s-a mers pe înţelegerea aceasta informală... Este o slăbiciune a AVAS, categoric!
Reporter: AVAS ne-a răspuns că a decis în colegiul director că în contextul în care SIF-urile au semnat acordul acela, AVAS nu are nicio responsabilitate faţă de acord, şi nici nu poate