Ieftin: Răzvan Marc şi ghidul lui servesc câte o porţie de şobolan la rotisor, în satul Otavalo din Ecuador. Costă 7 dolariSânge cald de şarpe, pentru potenţă
Ritual: Şarpele este adus viu în faţa clientului, unde i se va tăia jugulara. Se întâmplă în localitatea Mui Ne, din VietnamCălătoriile în toată lumea l-au pus în faţa unor obiceiuri culinare pe cât de bizare, pe atât de spectaculoase. Aşa a aflat prezentatorul TV Răzvan Marc ce neamuri se înghesuie să consume reptile şi şobolani, gândaci de bucătărie ori fructe cu gust de hazna. "Vrei şarpe la proţap? Trebuie să o iei înspre Vietnam. Acolo e paradisul mâncătorilor de târâtoare veninoase sau nu. Carnea de şarpe e la mare preţ, aşa că, după ce vietnamezii şi-au decimat în tigăi şi wok-uri toţi şerpii de pe lângă casă sau din pădure, apelează acum la vecinii din Cambogia şi Laos pentru transporturi de şerpi vii, pentru a hrăni apetitul crescând pentru carnea de reptilă atât al localnicilor, cât mai ales al turiştilor. Şarpele se găteşte în 1.000 de feluri, însă ritualul clasic spune că acesta trebuie adus la masă viu, i se taie jugulara, iar sângele este colectat într-un recipient, amestecat cu rachiu de orez şi servit bărbaţilor, să-l dea pe gât ca pe un shot de tequila. Se zice că face bine la potenţă. Apoi şarpele mort este dus în bucătărie şi gătit după preferinţele clientului". Preţul unui kilogram diferă în funcţie de sortiment. Cobrele sunt cele mai scumpe, 70 de dolari pe kilogram, iar pentru un şarpe de casă poţi plăti doar 10 dolari. Turiştii ruşi bogaţi comandă cobre tot timpul, spune el, localnicii păstrând asemenea delicatese doar pentru zilele de sărbătoare. Deşi şi-ar fi dorit, Răzvan n-a mâncat şarpe în Vietnam. S-a răzgândit văzând cuştile în care îşi aşteptau rândul la cuţitul bucătarului şerpi, câini, broaşte ţestoase şi furnicari, rânduite în curtea restaurantului în care îl condus