Apărut în Dilema, nr. 446, 14 septembrie 2001
Miercuri dimineaţa se ştia totul şi nu se ştia nimic. Fumul incendiilor nu se împrăştiase încă şi americanii, politicienii şi agenţii de bursă, elevii şi gospodinele, specialiştii în electronică şi gunoierii, emigranţii cu vechime şi proaspeţii deţinători ai "cărţii verzi" ştiau că ţara unde trăiesc şi care le aparţine se află în război. Într-un sondaj CNN, aproximativ 80% dintre americani considerau atacul de marţi drept o declaraţie de război. A cui şi pentru ce?
Cele două turnuri ale clădirii World Trade Center din New York şi Pentagonul, ministerul de război, au fost incendiate şi dărîmate de avioane civile americane, folosite ca proiectile, după ce grupuri teroriste au ajuns stăpîne la bord. Aceasta este ipoteza de scenariu, refăcută conform puţinelor date oferite de ultimele convorbiri pe telefoane mobile ale unor pasageri.
Piloţii nu s-au folosit de codurile prin care puteau anunţa prezenţa teroriştilor. Organismele abilitate cu strîngerea informaţiilor despre acţiunile potrivnice intereselor americane nu au ştiut nimic despre pregătirea acestui atac de proporţii extraordinare. Încă nimeni nu a revendicat acţiunea şi nu s-au formulat cerinţele sau pretenţiile pe care ar trebui să le satisfacă cei loviţi pentru a nu mai fi ţintele altor crime. Majoritatea comentatorilor atribuie, cu necesară prudenţă, organizaţiilor teroriste ale fundamentalismului islamic iniţiativa şi realizarea atacului. Ar fi pedeapsa pentru solidaritatea Statelor Unite ale Americii cu politica Israelului în Orientul Mijlociu, pentru protecţia acordată statului Israel în lupta sa împotriva terorismului palestinian. Israelul, victimă constantă a unui terorism care acum pare de mici proporţii, a luat aceleaşi măsuri de securitate: ţara s-a închis. Ţările Europei sînt şi ele în stare de alertă. Se poate întîmpla orice, oricînd,