Despre modul în care compania Roșia Montană Gold Corporatioan (care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană) și-a creat o societate civilă convenabilă am mai scris (amănunte aici). Fundațiile și ONG-urile înființate pe bandă rulantă (unele dincolo trecând bine de limitele ridicolului – gen: Asociația Studenților din Roșia Montană (4 studenți) ori Asociația Maghiarilor din Abrud ) au un singur scop: mimarea susținerii publice pentru proiectul RMGC. Periodic, acești pseudo-reprezentanți ai societății civile emit comunicate, scrisori de susținere ori scrisori de mulțumire, pe care mass-media cumpărată de RMGC le publică.
Despre modul în care ”Ziarul de Apuseni” (publicație de propagandă locală a RMGC, distribuită gratuit în Roșia Montană și împrejurimi) inventează susținători ai proiectului, de asemenea, am scris (pe larg aici).
Inventarea susținătorilor nu se oprește însă aici. În ultimele săptămâni, sondajele legate de percepția publică asupra proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană au devenit un sport național. Edițiile online ale instituțiilor mass-media naționale sau online s-au întrecut în a organiza ”sondaje” pe această temă. Asta chiar dacă (intenționat sau nu) votul nu a fost securizat (lăsând posibilitatea votului multiplu). Vineri, agenția de știri Mediafax a lansat, la rândul ei, un astfel de sondaj, cu întrebarea simplă: ”Sunteți de acord cu exploatarea minieră de la Roșia Montană?” (întrebare închisă, răspunsuri posibile ”da” sau ”nu”). Vineri după-amiaza, când am constat că era vorba de un nou vot nesecurizat (se putea vota de mai multe ori de pe același IP de calculator), mi-am sacrificat câteva ore pentru a urmări cum evoluează votul. Vă prezint câteva cifre, care vorbesc de la sine.
Monitorizarea a început vineri, la ora 17.21 (ora afișată de Mediafax), oră până la care se înregistrau 1.865 de voturi. @