Ioan Oltean, secretarul general al PDL, a arătat că modificările la Statutul partidului au fost depuse cu întârziere la Tribunal, deşi actele au fost semnate de el în urmă cu două luni, din cauza a două persoane, cărora le pasase responsabilitatea de a se ocupa de acest caz.
"Sunt doi băieţi care ar fi trebuit să aibă grijă de actele pe care eu le-am semnat în urmă cu două luni", a explicat Ioan Oltean, refuzând însă să-i nominalizeze pe "vinovaţi".
Reacţia sa a venit după ce preşedintele Partidului Democrat, Viorel Rânghilescu, a cerut Tribunalului Capitalei şi Ministerului Public atât încetarea activităţii PDL, cât şi radierea formaţiunii din Registrul partidelor politice.
Motivul invocat a fost că democrat-liberalii nu şi-au înregistrat în termen legal documentele adoptate în urma Convenţiei Naţionale din mai, când a fost modificat statutul în baza căruia PDL funcţionează ca partid politic.
Deşi Legea partidelor politice precizează la articolul 25, alineatul 2, că orice modificare a Statutului partidului "se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării", preşedintele PDL, Emil Boc, profesor de drept constituţional, a susţinut că termenul este "doar o recomandare".
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a atras atenţia că decizia instanţei privind PDL are "consecinţe directe" la nivelul structurilor celor două Camere ale Parlamentului, în condiţiile în care grupurile parlamentare, făcute pe partide, îşi asumă funcţiile la nivelul conducerii Legislativului.
Tribunalul Bucureşti discută la 8 septembrie cererea de radiere a PDL din registrul partidelor.