Să ştii cât de mult petrol există în lume şi unde este localizat pare mai important decât oricând, având în vedere instabilitatea politică din multe dintre ţările producătoare de petrol, scrie businessinsider.com, care citează 24/7 Wall St. Portalul a folosit cele mai recente informaţii publice despre cele mai mari zăcăminte de ţiţei din lume şi a realizat un top al acestora, după rezerva totală estimată şi resursele disponibile.
Pe primul loc se află un bazin petrolier din SUA, care conţine resurse disponibile estimate la 2.855 miliarde de barili, urmat de unul din Venezuela ( 530 miliarde de barili), pe locul trei fiind un câmp petrolier din Canada (169 de miliarde de barili).
Spre comparaţie, resursele estimate de ţitei şi gaze naturale ale României sunt de aproximativ un miliard de barili. România este pe locul patru în Europa în acest clasament, după Norvegia, Marea Britanie şi Danemarca.
Peste 40.000 de câmpuri petroliere în întreaga lume
Există mai mult de 40.000 de câmpuri petroliere la nivel mondial, însă majoritatea sunt de dimensiuni relativ mici. Dintre acestea, doar 100-125 de câmpuri petroliere mari şi foarte mari furnizează aproximativ 50% din petrolul lumii. Un câmp petrolier este considerat mare atunci când conţine mai mult de 500 de milioane de barili de petrol. Unul foarte mare deţine mai mult de 5 miliarde de barili de petrol ce poate fi exploatat.
Toate cele zece mari zăcăminte petroliere din lume din topul realizat de 24/7 Wall St. sunt din categoria celor foarte. Interesant este că cele mai mari depozite descoperite vreodată nu conţin petrol sub formă lichidă, ci gudron de petrol, nisipuri de petrol şi şisturi bituminoase.
Numărul de noi zăcăminte petroliere de tip mare şi foarte mare este în scădere. În plus, cele mai mari câmpuri petroliere descoperite recent se află la distanţă de kilometri sub măr sau în z