Dacă nu sunt administrate în mod corespunzător, produsele de acest gen nu asigură un control eficient al bolii, favorizând crizele severe. În momentul administrării dozei de spray pentru controlul astmului, plămânii trebuie să fie complet goliţi de aer.
Specialiştii spun că există două tipuri de spray-uri care se administrează în caz de astm bronşic: cele de întreţinere şi cele care se iau în episoadele de criză. Tratamentul cu astfel de medicamente, numite inhalatoare, este cel mai eficient pentru această afecţiune, fiindcă substanţa terapeutică este „livrată" odată cu aerul inhalat spre bronhii şi spre plămâni, unde trebuie să acţioneze. Pe de altă parte însă, greşelile de administrare se pot face la tot pasul. „Pe tot parcursul procedurii, de la poziţionarea dispozitivului în gură, la timpii de corelare dintre inhalare şi eliberarea spray-ului şi la durata menţinerii respiraţiei pentru ca substanţele să se depoziteze, se pot face greşeli", explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Exersaţi cu medicul!
Dispozitivele inhalatoare sunt diferite, cele moderne fiind adaptate pentru a scuti durata administrării. Astfel, pacientul face mai puţine gesturi şi riscul de a greşi este mai mic. Totuşi, majoritatea acestor medicamente se administrează ţinând cont de câteva reguli simple. „Se îndepărtează capacul, se agită dispozitivul, se fixează muştiucul în spatele dinţilor şi se expiră profund pentru a goli plămânii", explică profesorul Florin Mihălţan. Următorul pas este ca pacientul să-şi poată coordona inspiraţia cu apăsarea dispozitivului.
„Administrarea corectă se face pe o inspirare profundă, după care urmează o mică apnee (n.red.- menţinerea respiraţiei) pentru ca substanţele să se depună", mai spune specialistul pneumolog. Toate aceste gesturi trebuie repetate împreună cu medicul sau cu o asiste