În centrul peninsulei se „coace“ un principat cu monedă proprie, idee agreată şi de provinciile vecine. Motivul: măsurile de austeritate ale Guvernului. Pretenţiile secesioniste vin din partea comunei Filettino, ai cărei locuitori sunt nemulţumiţi de recentele legi privind reorganizarea teritorială.
La 150 de ani de la aniversarea Unităţii Italiei, un sătuc din centru cu doar 550 de locuitori îşi revendică, spre surpriza tututor, propria independenţă. Şi nu este vorba despre regiunea Padania, calul de bătaie electoral al formaţiunii secesioniste Liga Nordului. Modelul primarului din comuna Filettino, Luca Sellari, este principatul Monte Carlo, adică un ţinut autonom, cu legi şi Constituţie proprii. Şi, ca totul să fie ca la carte, Sellari şi l-ar dori ca principe pe Emanuele Filiberto de Savoia, 39 de ani, singurul fiu al prinţului Vittorio Emanuele.
Transformarea comunei Filettino (aflată în regiunea Lazio) într-un principat, deşi puţin probabilă şi posibilă, nu reprezintă însă în ochii edilului local doar un vis utopic. Manevra administrativ-edilitară a lui Sellari ar duce, cel puţin teoretic, la evitarea alipirii comunei Filettino la o comună apropiată, Trevi. Într-adevăr, pachetul de legi reunit sub titulatura „finanziaria", aprobat recent de Cabinetul Berlusconi, prevede „dispariţia" localităţilor cu mai puţin de 600 de locuitori, acestea urmând să nu mai primească ajutoare şi subvenţii de la stat.
„Fiorito", moneda „principatului"
Nu e de mirare că primarii şi administratorii acestor localităţi se organizează în căutarea soluţiilor optime pentru ca cetăţenii pe care-i păstoresc să nu aibă prea mult de suferit. În consecinţă, la Filettino a apărut deja o „monedă" proprie, numită „Fiorito", precum şi o bancnotă cu chipul primarului Luca Sellari, ambele în „valoare" de 20 de euro. „Demersul nostru nu este doar o simplă provocare"