Solicitanții de azil din Olanda, respinși de autorități, au fost invitați să participe la o emisiune de televiziune, în care să răspundă la întrebări despre istoria și cultura olandeză, urmând să câștige bani, cu care să se descurce după deportare, relatează săptămânalul german ”Der Spiegel”. Sursa: Reuters
Criticii au atacat ideea acestei emisiuni de televiziune, dar realizatorii spun că în acest fel încearcă să atragă atenția asupra unei probleme serioase, care îi trimite înapoi în țările lor pe unii tineri bine integrați deja în societatea olandeză.
Cât de ”olandezi” pot fi copiii celor care au cerut azil în Olanda? ”Olandezi din toate punctele de vedere”, spune Frank Wiering, redactorul-șef al televiziunii publice VPRO, care a decis să difuzeze acest nou concurs controversat, creat pentru a arăta problemele cu care se confruntă acești tineri.
După ce cresc în societatea olandeză, copiii azilanților politici sunt forțați să se întoarcă în țara lor de origine, din cauza regulilor stricte care au fost adoptate recent în Olanda și care prevăd respingerea solicitărilor depuse de părinții lor, explică jurnalistul.
Scenariu și regie
Emisiunea numită ”Weg van Nederland” poate fi tradusă atât prin ”Departe de Olanda”, cât și prin ”Nebun după Olanda”. În primul episod, parte a unei serii-pilot de o săptămână, prezentată în fiecare an, cinci competitori, cu vârste curpinse între 15 și 24 de ani, vor răspunde la întrebări legate de cultura, istoria, geografia, politica, regalitatea și limba olandeză, având șansa de a câștiga 4.000 de euro. Banii ar trebui să-i ajute să-și găsească o nouă casă și să înceapă o nouă viață după ce vor fi deportați în țara de unde provin.
Platoul de filmare include cabina unui avion, cu o posibilă conotație la plecarea lor iminentă, iar printre premiile ce pot fi câștigate se numără o vestă antiglonț olandeză,