Privirile îngrijorate ale investitorilor sunt aţintite, acum, asupra zonei euro, unde criza datoriilor suverane este departe de a se fi sfârşit. În urmă cu doi ani, în toate cancelariile europene se discuta despre cât de rea este situaţia în statele Europei de Est, puternic afectate de criză, mai ales că unele ceruseră spirjin financiar şi se angajaseră la măsuri dure de austeritate.
Acum, problemele est-europenilor par îndepărtate, iar unii analişti îndeamnă reluarea investiţiilor în această regiune. Alţii avertizează că, deşi şi-au rezolvat o parte din probleme, situaţia este departe de a fi roz.
Finanţele celor zece state care au aderat la Uniunea Europeană după 2004 sunt, în continuare nesigure, nivelul de trai din aceste ţări este scăzut, iar instituţiile statului sunt, de multe ori, lipsite de credibilitate. Acesta este un amestec periculos, avertizează The Economist.
Creşteri de ratinguri pentru statele din Est
Criza financiară şi economică a lovit puternic ţările din această regiune. În 2008-2009 Ungaria, Letonia şi România au avut nevoie de sprijin financiar şi au adoptat măsuri dure de austeritate.
Agenţiile de rating au apreciat reformele începute în aceste state. Standard & Poor's a crescut ratingul Estoniei până la un nivel cu doar două trepte sub cel american. În urmă cu o lună, o altă mare agenţie de rating, Fitch, repunea România pe harta ţărilor recomandate pentru investiţii îmbunătăţindu-ne ratingul pentru credite pe termen lung, în valută, de la "BB+" la "BBB-".
Stăm mai bine ca vesticii, pentru că am suferit mai mult
La o privire de ansamblu, situaţia din Europa de Est pare ceva mai stabilă, întrucât toate statele din regiune au acum, după doi ani de probleme, economii în creştere, cu deficite bugetare mai mici şi şomaj redus comparativ cu marile state din Vest. @N